Pécsvárad, vár, erődtemplom - rekonstrukciós várrajz

A pécsváradi apátságot a Mecsek oldalában, a "Mons Ferrus"-nál, a Vashegy lábánál I. István király alapította és szentelte fel 1015. augusztus 15-én. Ezzel egyidejűleg pazar bõkezűséggel szerelte fel a templomot, és mintegy 28-3o faluval ajándékozta meg. Ide telepedett le több társával a lengyel meseritzi kolostor apátja Astrik vagy Ascherik, aki a királyi koronáért járt Rómában.

pécsvárad
Ferenc Tamás grafikája

II. Géza uralkodása idején 1141-1162 között leégett, majd újraépült. Az 1241. évi tatárjárás során elpusztított apátságot helyreállításakor már fallal vették körül. IV. Béla király alatt nagy fontosságú hiteles hely lett, apátjai részt vettek a királyi tanácsban. Az egyház befolyását az Anjouk alatt sem vesztette el. A XIV. század közepén, 1357-ben Jordán apát nagy költséggel palotát emeltetett, majd amikor 1391 végén a konvent tagja, Csömémi Imre lett itt apát (1391-1409), a várat szabálytalan alaprajzú, külsõtornyos őrséggé építette ki. Ez idõtõl kezdik említeni várnagyait is, így 1453-ban Zalai István és Ulrikot. Hunyadi János idejében már 200 fõnyi õrsége volt.
A közeledõ török hírére apátja, az Erdély történetében nagy szerepet játszó Martinuzzi György a vár további megerõsítését akarta, ezért anyagi segítségért Ferdinánd királyhoz fordult. A segítség azonban elmaradt, ezért Martinuzzi parancsára Horváth Sándor várnagy a várat felrobbantotta.

A török, miután 1543-ban a várat elfoglalta, azt kijavította, õrséget helyezett el benne, és 150 évig birtokában tartotta.

A török kiűzése után az apátságot I. Lipót király idegeneknek adományozta, akik közül csak Zinzendorff Konrád kölni érsek állítatta helyre 1729-ben. Ekkor kapta mai alapját, és ez idõben épült meg a vár északi falának keleti szakaszán az új kapubejárat. Itt a középkorban kapuszoros volt, melynek középsõ része szabad ég alatt, míg két vége egy-egy kapuvédõ tornyon keresztül vezetett. E két torony ma már nincs meg, csupán a harmadik, késõ gótikus tornya áll a vár északnyugati sarkán, amelyhez az alapításkor felszentelt temploma dél felõl csatlakozik.

Pécsvárad
>> Légifotó galéria

Forrás: varak.hu

Várrajz.lap.hu | Erődtemplom.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Tekintse meg képgalériánkat, és a légifotóink segítségével készült látványtérképeinket! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.