Edelény földvár

Edelény vártörténet

A Bódva folyó völgyében, napjainkban már Edelény városával összeépülve húzódnak meg a középkor során külön településnek számító Borsod község szerény házai. Közülük az egyiket tájháznak rendezte be a hálás utókor. E mögött magasodik a magyarság egyik legrégebbi történelmi emlékhelye, a borsodi földvár.


Edelény földvár
Edelény földvár - rekonstrukciós elképzelés - Ferenc Tamás grafikája

Az 1960-as évek régészeti ásatása napvilágra hozta a Szent István király parancsára létesített ispánsági központ felépítését, amely szerint a fatörzsekből rekeszes szerkezetű falak hézagait földdel töltötték meg az egykori építői.

Borsod várának ispánja parancsolt a vármegye népének, hatalmi befolyását csak a XIII. század második felére vesztette el, amikor földjei magánbirtokosok kezére kerültek.

A kutatók feltárták a várudvaron emelkedett plébániatemplom alapjait néhány lakóház szomszédságában. A földvárról már a titokzatos Anonymus történetíró is megemlékezett, miszerint a honfoglaló Árpád vezér Böngér fia Borsot küldte el jelentős sereggel, hogy itt, az ország határán határerődítményt emeljenek. A legenda szerint róla kapta nevét Borsod vára.

Forrás: Északivárak.hu

Várrajz.lap.hu | Várbarát.lap.hu

Légifotó album


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Egyedi arculat kialakításához kérje személyes ajánlatunkat! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.