Dunai Limes Projekt

római

Az első régészeti kutatások óta a római limes számos lelőhelyét azonosították, tárták fel, és konzerválták részben. A limes-lelőhelyek együttese Európa legnagyobb - Skóciától a Fekete-tengerig terjedő - összefüggő kulturális örökségét alkotja. 2005-ben ’A Római Birodalom határai’ néven új UNESCO világörökségi helyszín jött létre, amely egykor egy több országon átnyúló, fokozatosan bővülő helyszín-együttes lesz: azok az országok, amelyek területén a római limes szakaszai találhatók, lépésről lépésre csatlakozhatnak.

Három jelentős határszakasz már szerepel a Világörökségi Listán (Hadrianus-fal, Egyesült Királyság, 1987; felső-germániai és raetiai limes, Németország, 2005; Antoninus-fal, Egyesült Királyság, 2008). Legutóbb Magyarország és Szlovákia döntött úgy, hogy az országuk területén található limes-helyszínek nevezését előkészítik.

Míg a már világörökséggé nyilvánított limes-szakaszok olyan mesterséges határt alkotnak, amelyet egy összefüggő falszakasz határoz meg, a Danube Limes (Dunai Limes) Projekt tárgya egy folyami határszakasz, amely Bajorországtól Romániáig terjed. E folyami szakasz nevezése speciális definíciók megalkotását, illetve a védelem és megőrzés kérdéseinek új szempontú megközelítését igényli.

Forrás: www.danube-limes.eu

Római-emlékek.lap.hu | Római-limes.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Kedvezményes ajánlatok a Civertan Grafikai Stúdiótól! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.