Üdvözlet a lövészárokból

Minden ember a saját habitusa szerint viszonyult az I. világháborúhoz. Voltak olyanok, akik a tények leírásával és ábrázolásával patrióta lelkesedést kívántak önteni másokba, úgymint Kóber Leó, voltak, akiket a háború rémtettei sokkoltak, és ezért a háború ellen léptek fel, mint az olasz grafikus Alberto Martini, s voltak olyanok, akik a lövészárkokban felgyülemlett feszültséget humorral próbálták oldani. Ez utóbbiak közé tartozott Bruce Bairnsfather. Az ő rajzai, akárcsak Kóber Leóé, kártyákon is feltűntek.


Képgaléria

Bruce Bairnsfather Brit-Indiában született, Murree nevű városban, mely jelenleg Pakisztánhoz tartozik. Apja katonatiszt volt, így fia életútja is ez irányba mutatott. Azonban a fiú a katonaéletet unalmasnak találta, így a hadsereget otthagyta, és elektromérnökként kezdett el dolgozni. Művészi karriert dédelgetett, amely nehezen indult. Első grafikai munkájaként néhány reklámgrafikát készíthetett. Az első világháború kitörésekor a Királyi Warwickshire Ezredhez (Royal Warwickshire Regiment) csatlakozott, ahol kapitányi rangot szerzett. Frontszolgálata teljesítése közben, a második Ypres-i csatában légnyomást kapott és halláskárosodást szenvedett, így 1915-ben betegszabadságra küldték. Ez alatt dolgozta ki a figuráját, a krumpliorrú, harcsabajuszú öreg katonát, Old Billt. A figuráról készült rajzai nemcsak a háborúról szóló füzeteiben jelentek meg, hanem képeslapjainak is egyik szereplője lett.

Képeslapjai a háború alatt kilenc sorozatban jelentek meg, s mindegyik sorozatban hat különböző lapot adtak ki. A képeslapok humora a tipikus fanyar angol humort idézik. A barnított tónusú, fekete-fehér képeslapokon a lövészárkokban szerzett élményeit dolgozta fel. A háború és a lövészárkok szörnyűségeit az egyszerű katonák hétköznapjain keresztül ábrázolta, akik, mivel a háború ellen semmit sem tudtak tenni, a túlélésre és a megváltozhatatlannak emberhez méltó módon történő elviselésére rendezkedtek be.

A képeslapok népszerűségét jelzi példányszámuk hatalmas mennyisége. A figura sikert sikerre halmozott, könyvekben, színpadon és filmvásznon is megjelent. A II világháborúban az angol hadsereg nem igényelte Bruce Bairnsfather segítségét, azonban az európai hadszíntéren harcoló amerikaiak igen. Így hivatalos képregény rajzolója lett az amerikai hadseregnek.

Képeslapokra készült humoros rajzai francia kártyák hátoldalain is megjelentek, bár a kártyapaklik példányszáma jóval kisebb volt a képeslapokénál. A képeslapok szépia hatását felváltotta más alapszínek használata, kék, zöld, piros, lila . . . A grafikák átszínezése még izgalmasabbá tették a rajzokat. A rajzok képeslapokon és kártyán való együttes felhasználása szép példája a két terület egybefonódásának.

A képeslapokat a www.brucebairnsfather.org.uk oldalon láthatjuk, itt most néhány kártyahátlapot mutatunk be.

Facsar Mihály
Kártya-játék.hu

Kártyagyűjtők.lap.hu | Hadtörténelem.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Egyedi logó tervezésére kérje személyes ajánlatunkat! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.