Sümeg - rekonstrukciós elképzelés

Rövid vártörténet

A sokszög alaprajzú Sümegi Vár a tengerszinttől 270 m, környezetéből pedig 87 m magasra emelkedő mészkőhegyre épült. Magyarország egyik legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt vára, melyet a törökök soha nem foglaltak el.


Sümeg
Sümeg - Ferenc Tamás grafikája - rekonstrukciós elképzelés

A vár legrégebbi része a fellegvár, amelyben a tatárjárás után épült Öregtorony található. A várat a veszprémi püspökség építette évszázadokon keresztül. A XV. században épült a külső és belső várkaputorony, a várfalrendszer, az emeletes palota, gazdasági és lakóépület, és a kápolna. Fénykorát a XVI. században élte.1552 után itt volt a veszprémi püspökök székhelye mintegy 200 évig.

A Rákóczi-szabadságharc idején itt tartották a kurucok utánpótlásait és a megyegyűléseket is. 1709-ben árulás útján a labanc Heister generális kezébe került, aki 1713-ban hadgyakorlat ürügyén felrobbantotta. Innentől kezdve pusztulásnak indult. 

Forrás: Vártúrák.hu

Várbarát.lap.hu | Történelem.lap.hu

>> Légifelvételek a várról


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Logótervezés tapasztal grafikusoktól! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.