Prázsmári erődtemplom története és látványrajza

A templom maga 1240 előtt épült, a kerci műhely egyik legszebb alkotása. Hogy mindez milyen kapcsolatban van, vagy nincs a német lovagrend itteni birtoklásával (1211-1225), nem tudjuk. A templomvárat legalaposabban felmérő Hermann Fabini szerint az erődítés fő körítőfala egy déli kaputoronnyal valamikor 1450 előtt épülhetett. Ezt talán a Jagelló-korban egy nagyméretű déli kapuvédművel és az ahhoz csatlakozó barbakánnal, valamint a körítőfalat megvastagítva, azt eléje épített négy védőtoronnyal bővítették. Ezek közül a délnyugati ötszög alaprajzú, a többiek félkörösek. Nyilván ugyanekkor épült egy napjainkra csak nyomaiban érzékelhető vékonyabb külső fal is, mert a védötornyokat úgy alakították ki, hogy alattuk a falszorosban (német: zwinger) közlekedni lehessen.

Nyilván a népesség növekedése indokolhatta, hogy talán már a 17. században a délnyugati védőtornyot a barbakán sarkával összekötve egy külső udvart alakítsanak ki. Ennek megközelítésére a barbakán nyugati falán utólag kaput nyitottak. Az egykori vizesárkon átvezető híd helyén kialakított barokk fedett folyosó, a barbakánhoz kívülről csatlakozó várgondnoki lakással együtt már a 18. század végi békésebb viszonyokat jelzi.

prázsmár erődtemplom
Prázsmári templomerőd - A poszter Radu Oltean grafikus munkája

Erdélyi és magyarországi látványtérképeket megvásárolhatja a www.var-webaruhaz.hu oldalon!


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Vár Webáruház! Keresse akciós ajánlatainkat, kiadványainkat! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.