Pannonia térképe

Pannonia teljes meghódítására i.sz. 6-8 között zajlott pannon-dalmata lázadást követő időkben került sor. A tartományban 4 legio és több segédcsapat biztosította a rendet és a birodalom védelmét.
A fejlődés súlypontja a Borostyánkő-útról fokozatosan a Duna menti határvonal, a ripa Pannonica (limes) vonalára tevődött át.

104-ben Traianus kettéosztotta Pannoniát: a keleti, szarmatákkal szembeni határszakaszon létesült az egy legios Inferior, Aquincum központtal, a nyugati részből lett Superior, Carnuntum központtal, és három legióval.
A 2. század első felének békés fejlődését követően a 160-170-es években a markomann háborúk jelentékeny pusztításokat okoztak a tartományban.

216-ban Brigetio átcsatolásával Pannonia Inferior is két legiós tartománnyá vált.
Pannonia a Birodalom életében egyre jelentősebb szerephez jutott (császárválasztások). A III. század végén Diocletianus császár közigazgatási reformja keretében tovább osztotta Pannoniát: Inferiorból Valeria és Secunda lett Sopianae és Sirmium központtal, Superiorból Siscia és Savaria központtal Prima és Savia. Megfigyelhető,
hogy egyes települések neve megváltozott (Lugio-ból Florentia), illetve újak jöttek létre (Castra ad Herculem).


ripa pannonica
ripa pannonica
ripa pannonica
ripa pannonica
ripa pannonica
ripa pannonica
ripa pannonica


Római-limes.lap.hu | Római-emlékek.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Logótervezés tapasztal grafikusoktól! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.