Osztrovica - Lisane Ostrovicke

Ennek a várnak a megtekintése azoknak javasolt, akik Sibenik, vagy Split környékére indulnak nyaralni, s a hosszú autópályát megunva némi történeti érdekesség megtekintésével kívánják magukat kissé felrázni. Azoknak is ajánlható, akik a tengerparti nyaralásuk idején, vagy rossz idő esetén egy kis változatosságra vágynak.

osztrovica

A vidék felkereséséhez, célszerű a Karlovac - Split autópályát a Benkovac-i leágazásnál elhagyni, majd Benkovac település érintésével, vagy 7 várat (pld. Benkovac, Perusic Benkovacki, Vrana, Lisane Ostrovicke, Brinje, Skrad, stb.) is be lehet járni egy kb. 40 kilométeres úttal.

osztrovica

A magyar történelemi vonatkozása azonban legalább két, de inkább három környékbeli várnak is van. Ezek: Osztrovica (Lisane Ostrovicke), Bribir és Skradin, melyek a jól ismert Zrínyi család eredeti birtokait képezték. Az itteni birtoklásuk idején még Bribiribek, Subicsnak nevezett Zrínyi családot gondolom, nem kell bemutatnom, így következzék a Zrínyi névhez közvetlenül kötődő, Osztrovica várának ismertetése.

osztrovica

A Benkovac-i járáshoz (opcina) tartozó Lisane Ostrovicke falu fölötti, osztrovicai várhegyhez tartó úton, kb. 4 km-t kell egyre feljebb mennünk, melynek során nagy ívben megkerüljük a várhegy impozáns sziklatömbjét. Miután elértük a várhegy északi oldalát, egy arra alkalmas helyen leparkolunk, majd egy házak közötti, gazdasági úton megyünk fölfelé. A várba közvetlen út nem visz fel, így a sziklák eróziójából származó kőtengeren keresztül juthatunk a vár aljába. A lapított ovális alakú vár egykor háromrészes lehetett. A nyugati karéjban volt az alsóvár, ahol egy sziklába vágott ciszterna is található. A "középsővár" a központi sziklatömb keleti oldalán volt, itt egy kb. 1 méteres, sziklába vágott alapozási árkot figyelhetünk meg, valamint egy négyzetes, szintén sziklába vágott helyiséget. A vár központját jelentő sziklára út nem vezet fel, csak alpin-technikával lehetne feljutni a tetejére, ami számunkra nem állt rendelkezésre, így erről többet elmondani nem tudok. A vár egykori kapuja északon lehetett. Sziklába vágott nyomai ma is láthatók. A hely kopársága okán, falmaradványoknak már nyomát sem látni.

osztrovica

Osztrovica várának építési ideje nem ismert, feltehetően a bribiri nemzetségtől elkülönülni akaró, Subics család építethette a 13. szd. elején, s övüké is maradt egészen 1347-ig, amikor I. Lajos király elcserélte Subics Gergellyel Zríny váráért és birtokáért.

Benkovac járás hivatalos honlapja: http://www.benkovac.hr/

/sJz, 2010. 11. 05./

Horvátvár.lap.hu | Történelem.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Egyedi arculat kialakításához kérje személyes ajánlatunkat! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.