Óföldeák rk.templom

A középkori Földeák arról a Philippus diaconusról lett elnevezve, akit segítőül 1035-ben Gellért püspök hívott a szervezés alatt álló csanádi egyházmegyébe. A falura vonatkoztatható első okleveles adat meglehetősen késői, 1332-ből való.

óföldeák
Ferenc Tamás grafikája

A török uralom alóli felszabadító hadjárat idején a falut elhagyták lakói és csak 1723-ra népesítik be ismét. Az Árpád- és középkori Földeákot, a mai Óföldeákot, 1845. május 28-án árvíz sodorta el.

Lázár deák 1528 körüli Magyarországról készült térképén látható a földeáki templom rajza, valamint az azt körülvevő árok. Figyelembe véve, hogy a török aligha egyezett volna bele, saját fennhatósága alatti területen ellene is felhasználható erősség kiépítésébe, feltételezhetjük, hogy a XVI. század első harmadában már meg kellett épülnie a tornyokkal is ellátott védőfalnak. Ennek építése az 1520-30 körüli évekre keltezhető.

óföldeák
Légifelvételek >>>

A zömében máig fennmaradt, ma is álló templomépület középkori magja a XV. század második felében épülhetett. Annyi bizonyos, hogy 1429-ben már állt itt egy templom. A templom gótikus boltozatai elpusztultak és a XVI. század elején a templomot síkfödémmel fedték be. Az 1528 táján még sík födémű hajót még beboltozták, majd ennek leomlása után a XVIII. században kazettás famennyezettel fedték be. A templomot 1874-ben hosszirányban bővítették.

1989.ben Vályi Katalin végzett falkutatást. 1990-99 között Béres Mária vezetésével műemléki régészeti kutatások történtek.

Forrás: Várak.hu

Erődtemplom.lap.hu | Erődtemplom grafikák


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Egyedi arculat kialakításához kérje személyes ajánlatunkat! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.