Monok

Monok vártörténet

Monok a Hernád és a Tisza folyók közötti térség egyik ősidők óta lakott települése. Műemlék épületei közül kiemelkedik a jelenleg helyreállítás alatt lévő várkastély, amit a birtoka után magát Monaky famíliának nevező nemesi család emeltetett a XVI. század közepén.


Monok
Monok - Ferenc Tamás grafikája - rekonstrukciós elképzelés

Az épület a korszakban oly divatos felvidéki reneszánsz stílus ízlésvilágát hordozta magán, a tágas, jól fűthető lakószobákba a díszesen faragott ablakokon keresztül jutott be a napfény. Külső homlokzatát sgrafittós vakolat fedte, oromzatát fecskefarkos pártázat ékesítette.

A gyakori ellenséges rablóportyákkal szembeni védekezésül a földbirtokos rezidenciáját erős kőfal oltalmazta, melynek lőréseiből a szolgaszemélyzet lőfegyverekkel felszerelve igyekezett visszaverni a támadókat.

1634-ig mondhatta magáénak a Monaky család, majd leányági örökösök kezére került. Az 1703-as összeírás szerint értékét kétezer forintra taksálták.

A napjainkig fennmaradt dokumentumok szerint a török portyázó lovasok két ízben is lerohanták, kifosztották és Monaky Mihály nemes urat fogságba hurcolták.

Forrás: Északivárak.hu

Várépítészet.lap.hu | Történelem.lap.hu

Légifotók Monokról >>


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Egyedi arculat kialakításához kérje személyes ajánlatunkat! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.