Mátyás-templom, Budapest

A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt, de Mátyás-templomként emlegetett épület az I. kerületben található. Koronázások, királyi esküvők színhelye volt. Gótikus stílusban épült, többször átalakították, mai neogótikus alakja a XIX-XX. század fordulóján készült el.

Mátyás templom
Ferenc Tamás grafikája

A Szentháromság kápolnában nyugszik díszes szarkofágjában III. Béla magyar király (uralkodott 1173-tól 1196-ig) és felesége, Antiochiai Anna. Földi maradványaikat 1898-ban hozták ide, Székesfehérvár romkertjében feltalált sírboltjaikból.

A liturgikus kellékek között különleges értéket képvisel az úgynevezett Mátyás-kehely, amely a templom középkori kegytárgyai közül való. XVII. századi munka a Fekete Madonna - az ébenfából faragott szobor a híres lorettói kegyszobor hű másolata.

Mátyás templom
Légifelvételek >>

A templom kincstára, altemploma látogatható. Rendszeresen tartanak itt hangversenyeket.

Templomtörténet

A Nagyboldogasszony-templom építése IV. Béla király idején kezdődött kora gótikus stílusban (1255-1269). Ebből a korból származik az északi torony. I. (Nagy) Lajos építtette a déli, úgynevezett Mária-kaput a XV. században (a látogatók ma itt léphetnek be), majd Zsigmond és a mindkét esküvőjét itt tartó Mátyás király bővíttette tovább a templomot. Utóbbi a hollós címerével díszített, hatvan méter magas déli toronnyal, 1470-ben. Innen származik a gyakrabban használatos Mátyás-templom elnevezés.

Mátyás templom

A török uralom alatt mecsetté alakították, majd a vár visszafoglalása után barokk stílusban átépítették. 1895-1903-ban Schulek Frigyes (1841-1919) tervei alapján neogótikus stílusban felújították. Ekkor készültek a ma látható freskók és belső díszítések a kor legnevesebb művészei, Lotz Károly (1833-1904), Székely Bertalan (1833-1904), Zichy Mihály (1825-1906) közreműködésével.

Látogatás a templomban

Hétköznap 9-17; szombaton 9-13; vasárnap 13-17 között belépőjeggyel látogatható.
Nagyobb egyházi ünnepek, rendezvények esetén ettől eltérő nyitva tartás is lehetséges.

A belépőjegy a templomba és a múzeumba érvényes. Feljogosít a meghirdetett időpontokban induló idegenvezetéseken való részvételre is.
Egyéni vendégek jelenleg magyar, angol, német, olasz, spanyol, francia, orosz és lengyel nyelven beszélő audioguide készülékeket bérelhetnek.

A templomban, melynek olyan nagyszerű az akusztikája, hogy hanglemezfelvételekre is használják, gyakran tartanak koncerteket.

Aki imádkozni vagy elcsendesedni kíván, egész nap beléphet a szentségi kápolnába, természetesen ingyenesen. Ez a kápolna nyitva áll az idegenforgalmi céllal érkezett látogatók előtt is.

Az Egyházművészeti Gyűjtemény belépővel látogatható.
(Vendégváró)

Gótika.lap.hu | Helytörténet.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Logótervezés tapasztal grafikusoktól! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.