Kolozsvár panorámatérképe

Olyan Radu Oltean Kolozsvárról készült kiváló látványtérképe, mintha a középkorban felszállt volna egy madár a fellegvárból, és leszállás után lerajzolta volna, hogy mit látott madárszemmel. Az egész középkori várost megjelenítő rajz jól mutatja azt az időszakot, amikor fallal és bástyákkal védték Kolozsvár városát. Jól látszik a szerkesztett város területe a Szent Mihály templommal együtt.  Rövidesen a Civertan Stúdió forgalmazza  ezt a grafikát is.

Kolozsvár

Kolozsvár - Radu Oltean grafikus (Megvásárolható a Civertan Stúdióban)

A 179,5 km² területű város Kolozs megye székhelye. Nagyváradtól 152 km-re délkeletre a történelmi Erdély szívében, az Erdélyi-középhegység és az Erdélyi-medence közötti területen helyezkedik el. A Kis-Szamos és a Nádas-patak völgyében található, de egyes városnegyedei átnyúlnak a szomszédos patakok (Kajántó-patak, Borháncs-patak) völgyébe is. Három oldalról dombok veszik körül, amelyeknek magassága 500 és 825 méter között van. Délkelet irányában a 825 méter magas Feleki-domb északi lejtőjére kapaszkodik, tőle keletre a Szamos-fennsík húzódik. Észak felé a legmagasabb dombok a Lomb-tető (684 méter) és a Csiga-domb (617 m). Nyugat felé a Hója-domb (506 m) és a Gorbó-domb (570 m) helyezkedik el. Egykor a városon kívül volt a Kálvária-domb és a Fellegvár is, de ezek ma már a város belterületének számítanak.


Kolozsvár

A város mérsékelt kontinentális éghajlatát az Erdélyi-középhegység közelsége befolyásolja. Az éves középhőmérséklet 8,2 °C, az éves átlagos csapadékmennyiség 663 mm.

Forrás: Wikipedia.org

Radu Oltean weboldala: http://art-historia.blogspot.com

Látványtérkép.lap.hu | Történelem.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Vár Webáruház! Keresse akciós ajánlatainkat, kiadványainkat! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.