Esterházy-kastély rajza (Tata)

A tatai Öreg-tó partján álló, késő barokk kastélyt építészeti értékei, díszesen kialakított belső terei, valamint 18. századi eredetű szentimentális kertje és angolparkja teszi egyedi látnivalóvá. Fellner Jakab, neves tatai építőmester tervei alapján épült 1765 és 1780 között, ennek révén vált igazán elismert és keresett szakemberré a fiatal, Tatán letelepedett építőmester. A kastély saroktornyos főépületét nyugatról a - hajdan vendégek szállásaként szolgáló - földszintes kiskastély, valamint melléképületek sora öleli körül. A műemlékegyüttes értékes része a belső udvarról megközelíthető a kocsiszín és az istálló is.

tata kastély rajz
Kastélygrafika: Ferenc Tamás

Esterházy Miklós (1711-1765), a magyar testőrség kapitánya 1762-ben kapta meg a tatai és gesztesi birtokot, és még ugyanebben az évben megbízta Fellner Jakabot tatai rezidenciája terveinek elkészítésével. Fellner Bécsben igen nagy sikert aratott a tervekkel. A kastély homlokzati kiképzésére a német és osztrák barokk jelentős hatással volt, visszaköszönnek rajta többek között a würzburgi érseki palota, illetve a melki kolostor egyes megoldásai.

Nézze meg Váras térképünket! | Kattintson ide!


A kastély földszintjének déli részében kapott helyet a grófi lakosztály, felette, az emeleten építették ki a grófnéi lakosztályt. A kastély legpompásabb, a 19-20. században kialakított helyiségei a főépület emeletén találhatók. Igazi kuriózumnak számít az eredeti állapotban megmaradt aranyozott és festett faburkolattal ellátott királyi díszebédlő, valamint a 20. században kialakított hollandi csempés és márványfürdőszoba. A kastély több helyiségében eredeti állapotban megmaradtak a kandallók, a kályhák és a díszes gipszstukkók.

Forrás: Nemzetiműemlék.hu

Képgaléria: Civertan Grafikai Súdió - Légifotó archívum | Kastélyok, várkastélyok légifotói | Tatai vár


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Magyarország települései légifelvételeken ABC sorrendben. - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.