Egyházasdengeleg középkori temploma

A nógrádi Cserhátalján, a Béri-patak partján fekvő, alig félezer lelkes falu temetőjében, kisebb halmon áll a középkori eredetű, torony nélküli, nyeregtetős r. k. templom. Nyugati homlokzata előtt áll az egyszerű, fából készült harangláb.

egyházasdengeleg
Ferenc Tamás grafikája

Kívülről ha körbejárjuk a templomot, jól elkülönül egymástól a téglából épült egyenes szentélyzáródású korábbi, román stílusú rész, amelynek délre néző ablakai félkörívesen záródnak, és a szélesebb, kőből épült gótikus rész. A templom nyugati homlokzatán, egy kis rózsaablak alatt nyílik a bejárat. A hajót fagerendás síkmennyezet fedi. A szószék népies barokk. A téglapadlójú, egyenes záródású szentély keresztboltozatú. A sekrestyeajtó kerete és a diadalív csúcsíves. A szentély északi falában gótikus szentségtartó fülke látható. Figyelmet érdemel néhány kisebb román stílusú falfestmény-töredék. A szentély berendezése rusztikus.

egyházasdengeleg
>> Légifelvételek

A 13. század utolsó negyedében épült. A 14. században bővítették gótikus stílusú hajóval és sekrestyével. Barokk stílusban átalakították (1710). Homlokzata fala fő kis tornyot emeltek (1722-ben már létezett), 1760-ban készülhetett orgonája. A műemléki helyreállítás során (1976) készült zsindelyfedése, és ekkor bontották el kis huszártornyát és fából készült karzatát.

Egyházasdengeleg | Gótika.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Egyedi grafikai munkára kérje személyes ajánlatunkat! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.