Berethalom templomvára

Az egykori Medgyes-székben található Berethalom mezőváros templomvára a szász egyetemhez csak a 1402-ben csatlakozó „két szék” területének egyik jellegzetes építménye. Maga a templom, legalábbis a ma álló későgótikus épület előzménye már 1282-ben biztosan állt. Ennek az Árpád-kori templomnak ma már csak a nyugati kapuzata látható. A pompás hálóboltozatos kiépítés már a Jagellő-korban készült.

berethalom, templom

A helyszínt eddig legalaposabban megvizsgáló Hermann Fabini szerint a templomot a dombtetőn és annak lábánál koncentrikusan övező támpilléres falak azonos építési periódusba, a késő középkorba tartoznak. Építésükre valamikor 1468 előtt, amikor Mátyás király oklevele már a templomvárat említi, kerülhetett sor. Ugyanekkor épült a régi tanácsháza és a négyzetes alaprajzú kapu- és védőtornyok is a templom északi és déli oldalán. Később, talán csak a 17. században nyugaton és délen és részben keleten is újabb falgyűrűvel további udvarokat csatoltak hozzá. Ebből az időből származhat az északi várgondnoki lakás bástyaszerű épülete is. Még később építették fel mellette a község régi iskoláját.

Erdélyi és magyarországi látványtérképeket megvásárolhatja a www.var-webaruhaz.hu oldalon!


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Egyedi grafikai munkára kérje személyes ajánlatunkat! - LINK
Add a Facebook-hozMagyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!

Szép Magyarország Magazin 2011/2. - Mesés Budapest

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.