vissza | nyomtatás

Erdélyi erődtemplomok tematikus térképe

erődtemplom
20 legszebb erdélyi erődtemplom egy látványtérképen! - Radu Oltean grafikus
A szokásos 50x70 cm-es méretben kapható a Civertan irodában.

Sokan gondolják hogy az erődtemplomok hazája Erdély, ami annyiból igaz, hogy több található belőlük, mint kishomloknyi hazánkban. Amikor elkezdtem gyűjteni légifotón a magyar várakat, akkor került sorra egy-egy erődített templom, mivel barátaim, a szakemberek azt mondták, hogy azok is várak.

Várak, vártemplomok, erődtemplomok, erődített templomok, no ilyenek kerültek lencsevégre a levegőből. Ahogy az interneten kutattam utánuk, kialakult egy gyűjtemény, és abból lett a www.erodtemplom.lap.hu linkgyűjtemény.

Útravalóul adnék némi segédletet, hogy mi is az erődtemplom. Ahol a védővonal építményen belül konkrétan a templom épülete áll, az már templomvárnak számít. Ha ez kiegészül egyéb egyházi intézménnyel, kolostorépülettel, valamilyen kisnemesi építménnyel, akkor már erődített kolostorról, vagy erődített településmagról beszélünk. Ha a templom köré épített védővonalon álló védművek önálló egységként is megállnak, azaz nem részei egy nagyobb rendszernek, mondjuk egy várnak, akkor biztosan erődtemplomról van szó.

Ennyit a szakmai leírásról, maguk a régészek, történészek is többféle módon írják körül az erődtemplomokat.

Forrás: Startlapszerkesztő.blogter.hu

Látványtérkép.lap.hu | Pusztatemplom.lap.hu